In legea 544/2001 este specificat faptul ca ai dreptul sa soliciti oricand urmatoarele informatii autoritatilor publice:
Informatiile pot fi solicitate atat verbal, cat si in scris. Cererile nu trebuie motivate, iar accesul la informatii este gratuit. Autoritatea poate prevede doar costuri de copiere a documentelor cerute. Autoritatea este obligata sa raspunda:
Conform legii administratie publice locale si legii transparentei decizionale, cetatenii pot participa la diverse intalniri si dezbateri publice in procesul de luare a deciziei publice (diverse acte normative: hotarari, legi, etc.), fie ca ele tin de nivelul local (primarie, consiliu local), fie ca ele tin de nivelul central (ministere, agentii de reglementare).
Astfel, la nivel local:
La nivel local acest drept este prevazut in legea administratiei publice locale. Aici se precizeaza ca ai dreptul sa depui un proiect de hotarare catre Consiliul Local daca proiectul este insotit de semnaturile a 5% din cetatenii de drept de vot ai orasului. In acest caz, consiliul local este obligat sa il discute.
Legea administratiei publice locale atribuie cetatenilor dreptul de a dizolva consiliul local prin referendum local. Legea 3/2000 stabileste conditiile in care se organizeaza referendum atat la nivel national cat si la nivel local si judetean.
Referendumul se organizeaza la cererea a 25% din cetatenii cu drept de vot ai unitatii administrativ-teritoriale pentru care s-a constituit acel consiliu. De asemenea, suspendarea primarului se poate face tot prin referendum local. Procedura este descrisa la articolul 55 din legea sus mentionata. La articolul 99 se vorbeste si despre situatiile in care se impune organizarea unor referendumuri judetene. Obiectul si data referendumului local se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia.